Ön-újraélesztés (Self CPR)

Több oldalról is kaptam lánclevélben nagyon hasznosnak tűnő tanácsokat: mit tegyek, ha egyedül autózom, és szívroham ér. Íme két változat (egy angol nyelvű és egy magyar).

A dolog hihető, de azért tartottam magam az alapelvhez: minden lánclevél alapértelmezésben hoax.

Nézzük először is az angol és magyar verzióban is szereplő forráshivatkozást:

A Rochester General Hospital az USA New York államának egyik nagy megyei kórháza, a Rochester General Health System alapja. Ennek a rendszernek a része a neves Rochester Heart Institute (kardiológia). Tehát a hivatkozási alap nagyon hitelesnek tűnik. Akkor hát meg kell találnunk a konkrét hírlevelet is a kórház weblapján. A weblap saját keresője ad is találatot, de nem azt, amit várnánk, hanem egy nyilatkozatot. Lefordítom a lényegét:

Hogyan éljük túl a szívrohamot, ha egyedül vagyunk

FONTOS CÁFOLAT

Országszerte emberek százai kaptak e-mail lánclevelet a fenti címmel a kórházra hivatkozva, melyben tanácsolják, hogy az áldozat szabályos időközönkénti köhögjön, míg a segítség megérkezik.

A Rochester General Hospital az utóbbi 20 évben nem adott ki hasonló közleményt. Továbbá a lánclevélben közölt orvosi információt az orvosi irodalom nem hitelesítette és a kórház vezetése nem vállal felelősséget érte. A szívbetegeket támogató  The Mended Hearts, Inc. és az American Heart Association (Amerikai Szívszövetség) egybehangzóan mondja, hogy ezeket az információkat senki ne továbbítsa és ne használja.

Kérjük, segítsen minket ennek a téves információnak a burjánzásával szembeni harcban, és küldjön megfelelő választ azoknak, akiktől a téves információt kapta, azzal, hogy tegyenek ugyanígy.

További kapcsolódó információk találhatók itt:

 The Mended Hearts, Inc.

 Urban Legends.

 

Hát... Ez elég egyértelmű.

Ezt az 1999. óta keringő lánclevelet a Wikipedia  városi legendának minősítette.

Az Amerikai Szívszövetség nevű nonprofit szervezet, melynek missziója a „szív- és érrendszeri betegségektől és a szélütéstől mentes egészséges élet kialakítása ”, elutasítja a módszer oktatását az elsősegély nyújtó tanfolyamokon.

Helyette ezt javasolja: Figyeljen a korai figyelmezető jelekre, és szükség esetén hívja azonnal a segélyszolgálatot (Magyarországon a 112) . Ha egyedül autózik, és a lánclevélben is leírt tüneteket tapasztalja, álljon félre, intsen le valakit és kérjen segítséget, vagy hívja a segélyszámot mobiltelefonon.

 

Készült: 2010.03.01

Frissítve: 2010.03.02.

Készítette: Hernádi István

btszo@freemail.hu