Az étkezés után fogyasztott hideg ital infarktust, rákot okozhat

Először Amerikából kaptam egy lánclevelet (katt, ha látni karod a némileg stilizált magyar verziót). A levél útja kacifántos: a 2006. óta ismert angol szöveget egy szlovák blogger fordította le elég rosszul magyarra. Akkor  ez a marhaság Magyarországon még nem terjedt el. Jósolható volt viszont, hogy ami késik, nem múlik. És valóban, talán 3 hétre rá magyar levelező partnertől is megkaptam a lánclevelet.

Amellett, hogy a figyelmeztetés jól írja le az infarktus jeleit, az étkezés után fogyasztott hideg ital a rák és az infarktus kialakulására nincs hatással. A hoax közeli rokona az "Ön-újraélesztés Hogyan védheted ki a szívrohamot, ha egyedül vagy?" tárgyú hoaxnak. Amerikában egy ideig együtt terjesztették.  Az első cáfolatot egy cseh hoax-gyűjtő portálon. találtam. Az orvosszakértő negatívan véleményezte a dolgot.

A cáfolat megjelent a  a világ legteljesebb hoaxgyűjtő oldalán, a Snopes-on is. Itt teljes levezetést találunk a hoax eredetéről, megjelenési, előfordulási variációiról és rokonairól (pl. hogy ne igyunk azonnal vizet gyümölcs fogyasztása után). A hoaxvadászok az orvosi irodalomban semmi nyomát nem találták az ártalom veszélyének. Kifejtik azt is, hogy az emberi szervezet belső fűtése hamar kiegyenlíti a lenyelt anyagok hőmérséklet-differenciáit, a gyomorsav pedig igen hatékonyan megtöri a darabos táplálékot, mielőtt a bélbe jutna.

 

A lánclevelet a Sophos is hoaxnak minősítette, és tanácsolja, hogy ne terjesszük tovább.

 

És persze jó, ha a feladót is értesítjük, hogy amit terjeszt, az kacsa.

 

 

Készült: 2010.05.24

 

Készítette: Hernádi István

btszo@freemail.hu